Planinske obhodnice
OBVESTILO:
Na spletni strani https://obhodnice.pzs.si je objavljen seznam slovenskih planinskih obhodnic. Vsebina je prenešena iz prejšnje strani, a so podatki v večini neažurni, zato ne moremo z gotovostjo trditi, da vse trase in informacije popolnoma držijo.

Planinska društva, skrbnike obhodnic prosimo, da nam posredujejo popravke in dopolnila. Le-te lahko pošljete na elektronski naslov poti@pzs.si oz. pokličete na telefonsko številko 01 32 09 461.

Veliki in visoki

Ustanovitelj: Planinsko društvo za Selško dolino Železniki
Otvoritev: 1. 2. 2021
Nosilec obhodnice:

Planinsko društvo za Selško dolino Železniki, Trnje 39, 4228 Železniki

Kontakt: Rado Goljevšček, 031 530 512, rado124@siol.net
Vrsta obhodnice: točkovna obhodnica
Zahtevnost:
Trajanje: 45 dni
Vrsta priznanja:
Podelitev priznanja: Po pošti.
Čas za odgovor: 1 mesec
Opis
Večkrat se pogovarjam s planinci in vidim, kako različni interesi zvabijo ljudi v planine. Nekateri se navdušujejo za tek, nekateri za plezanje, nekateri gredo na nedeljsko turo na bližnji hrib. Ni pa jih malo, ki si izberejo eno ali več obhodnic in potem pridno hodijo širom po planinah in zbirajo žige. Tudi sam se prištevam med take. Nova obhodnica pomeni nova doživetja. Pogosto pomeni spoznavanje krajev, ki bi jih sicer nikoli ne obiskal, ko pa spoznam nov delček naše dežele vidim, kako me nova spoznavanja razveselijo in bogatijo. Prav zato smo se pri Planinskem društvu za Selško dolino Železniki odločili, da izdamo še eno obhodnico.

Po navedbi Atlasa Slovenije je na ozemlju naše države skoraj tristo vrhov, ki imajo v imenu pridevnik velik ali visok. V obhodnici Veliki in visoki je izbranih 70 vrhov, ki se ponašajo z zanimivo potjo, odličnim razgledom ali drugo posebnostjo, zaradi katere obiskovalcem ne bo žal, če jih bodo obiskali. Na večino vrhov vodijo markirane poti. Nekaj vrhov pa je tudi takih, kjer ni markirane poti, vendar so pristopi v vodnikih dobro opisani in pohodniki z orientacijo ne bi smeli imeti večjih težav. Imena in višine vrhov so dosledno povzeti po Atlasu Slovenije.

Vrhovi v dnevniku so razdeljeni v tri skupine:
  • V prvi skupini (Planinski del) je 40 vrhov, ki so v Sloveniji in so lažje dostopni
  • V drugi skupini (Vrhovi v tujini) je 9 vrhov, ki niso v Sloveniji, so pa v njeni neposredni bližini in so zaradi tega še zajeti v Atlasu Slovenije
  • V tretji skupini (Plezalni del) je 21 vrhov, ki so nekoliko težje dostopni, vendar za normalnega planinca še vedno normalno dosegljivi. V to skupino so razvrščeni zaradi nekoliko težjega dostopa, dolžine poti ali zaradi nemarkirane poti, ki pripelje na vrh

Pravilnik obhodnice Veliki in visoki:
  • Dokazilo o prehojeni poti so žigi z vrhov. Kjer na vrhu ni žiga, je dokazilo fotografija s tipičnim ozadjem.
  • Obhodnica Veliki in visoki ni časovno omejena
  • Za prehojen planinski del obhodnice pripada pohodniku srebrni častni znak
  • Za obisk vseh vrhov v obhodnici - planinski del, vrhovi v tujini in plezalni del, pripada pohodniku srebrni in zlati častni znak

Dodatna pojasnila o dostopnosti nekaterih vrhov, aktualne podatke o žigih in podobne podatke v zvezi z obhodnico so tudi na spletni strani www.pd-zelezniki.com.
Kontrolne točke (žigi)
;

Opombe
;