Planinske obhodnice
OBVESTILO:
Na spletni strani https://obhodnice.pzs.si je objavljen seznam slovenskih planinskih obhodnic. Vsebina je prenešena iz prejšnje strani, a so podatki v večini neažurni, zato ne moremo z gotovostjo trditi, da vse trase in informacije popolnoma držijo.

Planinska društva, skrbnike obhodnic prosimo, da nam posredujejo popravke in dopolnila. Le-te lahko pošljete na elektronski naslov poti@pzs.si oz. pokličete na telefonsko številko 01 32 09 461.

Videmska planinska pot

Ustanovitelj: Planinsko društvo Naveza
Otvoritev: 6. 6. 2018
Nosilec obhodnice:

Planinsko društvo Naveza, Vareja 2 A, 2284 Videm pri Ptuju

Kontakt: PD Naveza, Vareja 2A, 2284 Videm pri Ptuju, info@pd-naveza.si
Vrsta obhodnice: vezna obhodnica
Zahtevnost: Lahka planinska pot
Dolžina: 25,00 km
Trajanje: 7 ur
Vrsta priznanja: Diploma
Podelitev priznanja: po pošti
Čas za odgovor: mesec dni
Datoteka: 20160901-pd_naveza-videmska_pp.pdf
Zemljevidi, vodniki
in literatura:
Štajerska - 1:50.000, turistični zemljevid
Opis
Videmska planinska pot se prične pri Ptujskih termah oz. pri hotelu Primus, kjer je skrinjica z žigom in vpisno knjigo KT - 1.

Pot se nato nadaljuje do naselja Breg, do pešpot mosta (za prehod preko reke Drave), kjer nadaljujemo naravnost, do čistilne naprave oziroma Pinčarjevega mlina. Od čistilne naprave nekaj časa pot teče po makadamski cesti, vzporedno z nasipom ptujskega jezera in po Slovenjegoriški planinski poti, kjer se po enem kilometru odcepi desno, proti vasi Šturmovci do ribogojnice Hrga. Od ribogojnice je dobro označena pot skozi vas Šturmovci, ki nas pripelje do naselja Videm pri Ptuju. V Vidmu pri Ptuju je v gostišču Pal »Pri treh lipah« (hišna št. 48) vpisna knjiga z žigom - KT-2.

Iz Vidma pot nadaljujemo mimo občinske stavbe in preko mostu reke Dravinje ter pri prvem odcepu zavijemo desno in nato po petdesetih metrih še enkrat ostro v desno, kjer nas smerna tabla usmeri mimo zadnjih hiš v Vidmu v gozdiček. Sledi ne prav težak vzpon, saj po petnajstih minutah že stojimo na asfaltirani cesti v Dravinjskem vrhu, kjer nas smerna tabla usmeri naravnost do zadnjih hiš. Tu se pot spusti mimo vinogradov, zavije v majhen gozdiček in nato nekaj časa teče po ravnini, dokler se spet ne vzpne na položen gozdnat hrib. Prispemo na lepo razgledno vzpetino v vasi Ljubstava, od koder je zelo lep razgled na Ptujsko in Dravsko polje, Pohorje, Donačko goro in Boč ter haloške griče. Ta vrh se imenuje Švintov križ (po domače) pri kmetiji Trafela.
Od tu se spustimo po asfaltirani cesti in po kakšnih 500 metrih prečkamo asfaltno cesto Leskovec-Ljubstava, kjer nas smerna tabla usmeri po poti skozi gozd na vrh Strmca do Vindiševe kapele. Od kapele zavijemo levo ter po 150 metrih ostro v desno in se nato spustimo v dolino, po kateri teče asfaltirana cesta, ki povezuje Leskovec in Podlehnik. Ko prispemo na asfaltno cesto zavijemo levo, v smeri Leskovca in hodimo po cesti cca 200 m, do prvega odcepa ceste, kjer zavijemo ostro v desno, prečkamo mostiček ter nadaljujemo po cesti do prvega odcepa, kjer nas smerna tabla usmeri levo v hrib. Vzpnemo se po makadamski cesti skozi gozd do prvih hiš v vasi Trdobojci. Mimo hiš in vikendov je speljana sprva kolovozna cesta, nato pa pridemo na asfaltno cesto, kjer v prvem križišču pri smernih tablah zavijemo desno in po njej nadaljujemo skozi vas Trdobojci, do KT - 3, ki je pri hišni številki 34 (na podpornem zidu se nahaja skrinjica z žigom in vpisno knjigo).

Pot nadaljujemo po glavni asfaltirani cesti skozi vas Trdobojci, do prvega odcepa asfaltirane ceste, kjer nas smerna tabla usmeri v levo, v dolino na cesto, ki povezuje Veliko Varnico z zaselkom Ložine.
V dolini nas smerna tabla opozori, da zavijemo levo po makadamski cesti in po 200 metrih pri naslednji smerni tabli desno, v hrib z blagim vzponom. Po dobrih 20 minutah prispemo na vrh hriba, kjer stoji Zveličarjeva kapela. Po poti naprej sledimo markacijam do vrha hriba, kjer so ruševine stare hiše z veliko figo, pri kateri se Videmska planinska pot priključi Marijini romarski poti. Pri smerni tabli ostro zavijemo levo ter sledimo markacijam vse do doline Velike Varnice, kjer je naslednja smerna tabla, ki nas usmeri v najvišji hrib v tem predelu Haloz, na katerem stojita znameniti cerkvici Sv. Avguština in Sv. Magdalene kjer je konec Videmske planinske poti (KT 4). Na vrhi hriba je skrinjica z žigom in vpisna knjiga.
Kontrolne točke (žigi)
;

Opombe
;

Karta