Planinske obhodnice
OBVESTILO:
Na spletni strani https://obhodnice.pzs.si je objavljen seznam slovenskih planinskih obhodnic. Vsebina je prenešena iz prejšnje strani, a so podatki v večini neažurni, zato ne moremo z gotovostjo trditi, da vse trase in informacije popolnoma držijo.

Planinska društva, skrbnike obhodnic prosimo, da nam posredujejo popravke in dopolnila. Le-te lahko pošljete na elektronski naslov poti@pzs.si oz. pokličete na telefonsko številko 01 32 09 461.

Po poteh kozjanskih borcev

Ustanovitelj: Planinsko društvo Brežice
OO ZZB NOV Brežice
Otvoritev: 27. 4. 1986, Artiče
Nosilec obhodnice:

Planinsko društvo Brežice, Cesta bratov Milavcev 18, 8250 Brežice

Kontakt: častna predsednica Marija Veble, tel. 07-496-29-79
Vrsta obhodnice: vezna obhodnica
Zahtevnost: Lahka planinska pot
Dolžina: 25,00 km
Trajanje: 9 ur
Število točk: 8
Vrsta priznanja: značka
Podelitev priznanja: po pošti
Čas za odgovor: en mesec
Opis

Pot se začenja v kraju Artiče, do koder se pripeljemo z lokalnim avtobusom iz Brežic ali Krškega. Kontrolni žig je v hiši Anice Hode, Artiče št. 21. Iz Artič pelje pot po asfaltni cesti skozi Volčje na Sromlje in dalje med vinogradi do hrama na Lastinah. Na hramu je spominska plošča NOB. Od hrama krenemo po isti poti nazaj. Na križišču zavijemo desno in že smo pri domačiji Kostanjšek, Sromlje št. 26, kjer je drugi kontrolni žig. Pot nadaljujemo skozi gozdiček, nato v levo proti Silovcu. Pri prvi hiši nas markacija usmeri v desno. Po kolovozu pridemo v gozd in v rahlem vzponu na Drenovec. Ko dosežemo greben, se začnemo spuščati proti severu v dolino Rokavce do Preskarjevega mlina, kjer je tretji kontrolni žig. Od tu naprej nas pot vodi proti severozahodu. Na križišču asfaltnih cest nas smerna tabla usmeri na desno, po približno 50 m pa na levo.

Klikni za povečavo!Vse do zaselka Dobrava hodimo po cesti, tam pa zavijemo na desno. Po približno 100 m pridemo v gozd, nato se rahlo spuščamo vse do makadamske ceste, kjer zavijemo na desno in po približno 5 minutah na levo. Kmalu cesto zapustimo in se začnemo po travniku vzpenjati proti Pečicam. Kontrolni žig je pri Mimici Germšek, Pečice št. 35.
Pot nadaljujemo po asfaltni cesti proti vzhodu. Po 100 m hoje nas smerna tabla opozori, da moramo na desno. Ko pridemo do osamljene hiše,zavijemo desno v gozd, se spustimo do potoka Močnik, ki ga prekoračimo in se začnemo vzpenjati proti Osredku. Na makadamski cesti, ki pelje do gradu Podsreda, se naša pot pridruži ZPP. V vasi Osredek ZPP zavije na levo, mi pa gremo po cesti naprej. Žig poti je v hiši Slavka Šulca na koncu vasi.

Dalje poteka pot sprva po makedamski cesti, nato po asfaltni. Kmalu nas markacija usmeri levo v gozd. Hodimo pod Velikim Špičkom mimo stare lovske koče in spomenika tragično preminulemu lovcu. Po izstopu iz gozda krenemo na desno po asfaltni cesti mimo rojstne hiše Maksa Pleteršnika v Pišecah. Žig poti je v bifeju Verstovšek nasproti starega mlina.

Po asfaltni cesti nadaljujemo v smeri Bizeljsko in po približno 1 km zavijemo na levo v Zgornje Podgorje, se spustimo v vas Banovec in se povzpnemo med vinogradi do Sv. Vida. Žig poti je v hiši pod cerkvijo - Boršt št. 14. Po markirani poti se med vinogradi spustimo do asfaltne ceste in po njej smo v 30 miniutah na Bizeljskem. Žig je v gostilni Šekoranja.

Skupaj je hoje devet do deset ur.

Kontrolne točke (žigi)
;

Opombe
;

Karta