Planinske obhodnice
OBVESTILO:
Na spletni strani https://obhodnice.pzs.si je objavljen seznam slovenskih planinskih obhodnic. Vsebina je prenešena iz prejšnje strani, a so podatki v večini neažurni, zato ne moremo z gotovostjo trditi, da vse trase in informacije popolnoma držijo.

Planinska društva, skrbnike obhodnic prosimo, da nam posredujejo popravke in dopolnila. Le-te lahko pošljete na elektronski naslov poti@pzs.si oz. pokličete na telefonsko številko 01 32 09 461.

Planinska pot XIV. divizije

Ustanovitelj: Planinsko društvo Celje Matica
Odbor za pot XIV: divizije
Otvoritev: 9. 11. 1958, Sleme
Nosilec obhodnice: Savinjski MDO PD, Dolenja vas 115 a, 3312 Prebold
Kontakt: Ivan Šalamon, tehnoservis@siol.net, 041 794 104
Vrsta obhodnice: vezna obhodnica
Zahtevnost: Lahka planinska pot
Dolžina: 180,00 km
Trajanje: 7 dni
Število točk: 29
Vrsta priznanja: značka
Podelitev priznanja: po pošti
Čas za odgovor: manj kot en mesec
Predstavitev v
Planinskem vestniku:
PV, str. 353-358, 1982/7;
PV str. 286-287, 1989/6
Zemljevidi, vodniki
in literatura:
Kamniško - Savinjske Alpe 1 : 50.000
Kamniško - Savinjske Alpe 1 : 50.000, plastificirana karta
Pohorje - 1 : 50.000
Posavsko hribovje – Boč – Bohor – 1 : 50 000
Posavsko hribovje – zahodni del (Menina-Ostrež-Kum)
Opis
Planinska pot XIV. divizije vodi od Sedlarjevega do Ljubnega ob Savinji in je pri Komisiji za planinske poti Planinske zveze Slovenije registrirana kot planinska pot - obhodnica. Označena je z rdeče-belo Knafelčevo markacijo, z rdečimi planinskimi usmerjevalnimi tablami in z rdečo rimsko številko XIV vsaj na križiščih poti. Na novejših smernih tablah za obhodnice je lahko v smeri poti dodan napis ali nalepka XIV.
Planinska pot XIV. divizije ima 28 etap in 29 žigov. Prva etapa se začne v Sedlarjevem, kjer je prva kontrolna točka, zadnja se zaključi v Ljubnem ob Savinji. Etape lahko prehodimo posamično ali jih med sabo povezujemo, odvisno od naše fizične pripravljenosti in vremena. Na naši poti je razmeroma malo planinskih koč s prenočitvami, kar bo za tiste, ki jo imajo namen prehoditi v enem zamahu, morda nerodno. Treba bo nekoliko skreniti s poti do večjih krajev s prenočišči, hrano in pijačo (npr. v Rimske Toplice, Laško, Slovenske Konjice, Velenje, Topolšico itd.). V pomoč bodo tudi turistične kmetije v bližini poti.

Kontrolne točke (žigi)
;

Opombe
;

Karta