Planinske obhodnice
OBVESTILO:
Na spletni strani https://obhodnice.pzs.si je objavljen seznam slovenskih planinskih obhodnic. Vsebina je prenešena iz prejšnje strani, a so podatki v večini neažurni, zato ne moremo z gotovostjo trditi, da vse trase in informacije popolnoma držijo.

Planinska društva, skrbnike obhodnic prosimo, da nam posredujejo popravke in dopolnila. Le-te lahko pošljete na elektronski naslov pota@pzs.si oz. pokličete na telefonsko številko 01 32 09 461.

Brežiška planinska pot

Ustanovitelj: Planinsko društvo Brežice
Otvoritev: 20. 5. 1984
Nosilec obhodnice:

Planinsko društvo Brežice, Cesta bratov Milavcev 18, 8250 Brežice

Kontakt: častna predsednica Marija Veble, tel. 07-496-29-79
Vrsta obhodnice: vezna obhodnica
Zahtevnost: Lahka planinska pot
Dolžina: 18,00 km
Trajanje: 5 ur
Število točk: 4
Vrsta priznanja: Za prvi obhod prejmete značko že kar v gostilni Les, za vse nadaljnje obhode do vključno četrtega pa ničesar. Pri petem obhodu dobite pismeno priznanje. Nova značka ima namesto zapisa Stojdraga zapis Globočice.
Podelitev priznanja: po pošti
Čas za odgovor: manj kot en mesec
Predstavitev v
Planinskem vestniku:
PV, str. 423, 1984/9;
PV, str. 74-76, 1986/2
Zemljevidi, vodniki
in literatura:
Žumberačko gore 1:25.000
Opis

Izhodišče Brežiške planinske poti je pri gostišcu Les na Čatežu na nadmorski višini 185 m. V gostišču lahko dobimo dnevnik planinske poti in kontrolni žig.

Smerokaz na stebričku pred gostiščem nas usmeri po asfaltni potki do stopnišča, ki nas pripelje do označene markacije v smeri Sv. Vida. Po 50 metrih zavijemo na desno (ravno pelje daljša pot do Sv. Vida mimo Cerine) proti zahodu, prečkamo travnato površino in pridemo na pot, ki vodi v smeri juga v gozd in naprej proti Šentviški gori. Po 25 minutah prispemo do razcepa na Šentviški gori. Tu ne oklevamo in se povzpnemo na prelepo razgledno točko pri cerkvici Sv. Vida na nadmorski višini  386m. Uživamo v pogledu na mesto Brežice, bližnjo in daljno okolico, na Krško polje, pobočja Bohorja in Orlice, na vrhove v hrvaškem Zagorju.

Po razgledu in počitku se vrnemo na razcep in nadaljujemo pohod po skoraj ravni gozdni poti do prvih vinogradov na Šentviški gori, od tam pa že po makadamski poti navzdol do prvega ostrega ovinka, kjer preidemo na gozdno pot. Po kakih 200 m skoraj ravne poti pridemo na rob gozda, nato se spustimo, prečkamo asfaltirano cesto Žejno - Straža, se spuščamo po gozdu do prihoda na asfaltno cesto Čatež - Žejno - Sobenja vas -Globočice. Po njej nadaljujemo pohod do Sobenje vasi. Ponuja se nam pogled na polja med Sobenjo vasjo, Globočicami, Mrzlavo vasjo in Žejnim in na bližnje vinograde na Straži in malo oddaljene na Vitovcu, Malenškem vrhu in Stankovem.

Pot od Šentviške gore do Sobenje vasi prehodimo v 45 minutah. Na sredi vasi nas markacija in puščica na betonski škarpi napotita proti jugovzhodu skozi vas do smerne table za Veliki Cirnik, ki pove, da imamo do vrha še dobro uro hoda. Gozdna kolovozna pot je dobro markirane in nas pripelje vse do križišča Veliki Cirnik - Mali Cirnik. Na tem mestu pridemo iz gozda na travniško planoto s pogledom proti Planini in hrvaškim goram.Sem se vrnemo ob povratku z Velikega Cirnika.

Nadaljujemo po gozdni poti proti vrhu. Precej strm del poti preide v položnejši vzpon mimo lovske staje do razcepa Veliki Cirnik - Stojdraga. Do cilja vodi široka steza. Na vrhu Velikega Cirnika (n.m. 630 m) nas razveselijo klopi z mizami ob bivaku "Pri veseli Mici". Ob dobrotah iz lastnega nahrbtnika lahko uživamo v prijetni družbi bogatega listnatega gozda. Da smo bili na vrhu, potrdimo v vpisni knjigi in s kontrolnim žigom.

Kontrolne točke (žigi)
;

Opombe
;

Karta